Telepített halfajták

Olvassa el, hogy milyen halfajtákat találhat meg horgásztavunkban. A halakról részletes leírást is tud olvasni, a végén pedig megtalálja az árakat.

Ciglertó telefonszám értékelés
Czigler Tó

Horgásztavaink

A horgásztavakban telepített halfajok vannak. Kettő darab tavunk van, az egyik egy nevelő tó, ahol a halaknak a nevelése folyik, ez egy egy hektáros tó. A másik tó már két és fél hektáros, itt lehet horgászni. A tóban folyamatos telepítés folyik, havonta 500 kg pontyot telepítünk a tóba, így biztos lehet benne, hogy ebben a tóban lesz fogása.

Mielőtt még leírnánk, hogy mennyibe kerülnek a halak kilónként szeretnénk bemutatni magukat a halakat. Nézzük is sorjában, hogy milyen halakat lehet nálunk kifogni.

Halaink

A legegyértelműbb hal talán a ponty. A ponty húsa rendkívül kedvelt a fogyasztók körében, mivel jóízű, azonban kissé szálkás. Már az ókori rómaiak is fogtak pontyokat, ők is kedvelték. Ennek a halnak nincsenek nagy igényei, az oxigént is rendkívül hatékonyan hasznosítja fel. A pontyok a a hűvösebb idő beálltával lesznek éhesek, így ilyenkor könnyű őket kifogni.

A tokhal annyira nem a magyar gasztronómia része, azért nem árt erről a halról is tudni pár dolgot. A tokhalat leginkább a húsa, de még inkább az ikrái miatt vadásszák, amelyből kaviárt tudnak készíteni. Épp ezért ez a hal az ezredforduló elején már a kihalás szélén állt.

Ki ne evett volna már fűszer paprikás lisztben forgatott ropogósra sült keszeget? Mindenki. Mindenki szereti a keszeget, ráadásul ha egy kilót kifog a keszegből, akkor a napijegy árában haza is viheti! Nálunk könnyűszerrel kifoghatja a másnapi ebédnek valót – feltéve, ha keszeget szeretne enni.

Az egyik legismertebb hal a kárász. Erre is ugyanaz vonatkozik, mint a keszegre, egy kilóig a napijegy árában haza lehet vinni. A kárászról azonban érdemes tudni egy két dolgot. A fenék közelében lehet fogására számítani. A kárászt a legkönnyebben könnyű úszós kis horoggal lehet kifogni. Mi azt javasoljuk, hogy csaliként gilisztát használjon, vagy kukoricát, ezeket a horgász boltunkban meg is kaphatja. Ezt követően már könnyedén ki is tudja fogni.

Kifogott hal
Kifogott hal

További halaink

A busa ismert hal hazánkban, ám sokan nem tudják, hogy a Kárpát-medencében nem őshonos. Viszont a rendszeres telepítéseknek köszönhetően ma már rendkívül sok helyen elérhető a busa, így köztük nálunk is! Ehhez hasonlóan az amur sem egy őshonos faj. Ez a halfajta Szibéria közelében őshonos, innen is a neve, mivel az Amur-folyótól származik. A hatvanas években kezdődött világszerte a betelepítésük, így elmondható, hogy már Magyarországon is szép számmal megtalálhatóak.

A harcsa a magyar gasztronómia hal ételeinek egyik fő alapanyaga. Az egyik legősibb halfaj, amely megtalálható a Kárpát-medencében. Nagysága akár száz méteres is lehet, így egy igazán nagy halfajtáról beszélhetünk. Ezért is szeretik rendkívül a hazai horgászok, mivel egy fogással igazán nagy fogásra tehetnek szert!

A csukát hagytuk (majdnem) a legvégére. A horgászok nemes hala a csuka, bár fontos megemlíteni, hogy a csukáknál van fogási tilalom, az ívás ideje alatt, amely február 1.től március 31.ig tart. A csuka egy rendkívül közkedvelt faj, fogyasztásra abszolút alkalmas, kellemes ízű, fehér húsú hal, viszont rendkívül szálkás hal. Ennél a halnál nagyon fontos az, hogy milyen vízben volt, mivel a kevésbé tiszta vízben a hal ízé iszapízűvé válhat. Ha tiszta vízben volt, akkor az egyik legfinomabb halászlevet lehet ebből elkészíteni. Szerencsére csukákat is tud fogni a horgásztavunkban.

A végére hagytuk a koi pontyot, amelyet ugyan ki lehet fogni, viszont a veszélyeztetett helyzete miatt vissza is kell dobni. Szerencsére azért egy fotó erejéig még megtarthatjuk a kezünkben ezt a halat is.

Árak

Mint már említettük, nálunk meg lehet vásárolni a kifogott halakat. Ennek az alábbi az árszabása:

  • Ponty: 890 Ft/kg (külső vásárlóknak 950 ft/kg)
  • Harcsa: 1500 Ft/Kg
  • Amur, Busa: 800 Ft/Kg
  • Kárász, keszeg: 450 Ft/Kg
Kifogott hal